Hephaistos - Mitolojide Ateş Tanrısı - 12 Olymposlu

 


Hephaistos Kimdir?

Hephaistos, Antik Yunan Mitolojisinde ateş tanrısıdır.  Homeros’un aktardığına göre Zeus ve Hera’nın oğludur. Diğer başka inanışlarda, babası olmadığını ve Hera’nın kıskanç olduğu için Zeus’tan bağımsız olarak doğum yaptığı miti hâkimdir. Demircilikle uğraştığına, ateşi kontrol ettiğine inanılırdı.

Özellikle volkanik bölgelerde fiziksel doğanın bir gücü olarak kendini gösterdiğine ve ateşin Hephaistos’un nefesi olduğuna inanılırdı. Hephaistos ismi hem Yunan hem de Romalı şairler tarafından tarih boyunca ateşle eş anlamlı olarak kullanılmıştır.

Hephaistos’un Olympos’ta, ulaşması zor ve yıldızlar gibi parlayan kendine ait bir sarayı olduğuna inanılırdı. Efsanelere göre burada demircilikle uğraştığı bir atölyesi bulunmaktaydı. Atölyesinde hem tanrılar hem de insanlar için çeşitli güzel ve eşyalar yapardı. Eski şairler, Hephaistos tarafından üretilen mükemmel işçilik eserlerinden şiirlerinde bolca bahsetmişlerdir. Ancak atölyesi daha sonraki dönemlerde ortaya çıkan efsanelerde, Olympos Dağı yerine volkanik alanlarda tasvir edilmiştir. Lemnos, Lipara, Hiera, Imbros gibi volkanik adalar ve Sicilya, onun atölyelerinin bulunduğu yerler olarak adlandırılmıştır.

Hephaistos’un karısının da Olympos Dağında bulunan bu sarayda yaşadığına inanılıyordu. Karısı, İlyada’da Charis, Odyssey’de ise Afrodit’tir. Hesiodus’un Theogony’sinde ise Aglaia olarak adlandırılır.

Truva savaşında Yunanlıların yanında yer almıştır.

Hephaistos ve Athena İlişkisi

Olymposlular arasında, Athena’nın kadın tanrıçalar arasındaki yeri neyse Hephaistos’un erkekler arasındaki konumu da oydu. Bilge bir mitolojik unsur olarak insanlara savaş ve zanaat öğrettiğine inanılırdı ancak hikayelerde, Athena’nın yüce karakterinden çok daha düşük bir karakter olarak tasvir edilmiştir. Atina’da Athena ile ortak tapınakları ve festivalleri vardı. Her ikisinin de büyük iyileştirici güçlere sahip olduğuna inanılırdı. Hephaistos’un yılan ısırıklarını ve kanamayı iyileştirdiğine inanılıyordu.

Grek sanatının en iyi döneminde, genellikle sakallı, güçlü ve elinde çekiç olan bir adam olarak tasvir edilmiştir.

Roma pagan inanışında ki karşılığı Vulcanus’dur.

Source: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology.

1 yorum: