Excelde Ağırlıklı Ortalama Nasıl Hesaplanır


 


Ağırlıklı Ortalama Nedir?

Ağırlıklı ortalama, bir veri kümesindeki sayıların değişen önem derecelerini hesaba katan bir ortalama türüdür. Basit aritmetik ortalamadan farklı olarak, veri setindeki her sayı, önceden belirlenmiş bir ağırlıkla çarpılır.

Ağırlıklı Ortalama Nasıl Hesaplanır?

Ağırlıklı ortalama; ağırlıkları ile çarpıldıktan sonra tüm değerlerin toplanması ve sonrasında da elde edilen toplamın tüm ağırlıkların toplamına bölünmesiyle hesaplanır.

Ağırlıklı Ortalama Excel'de Hangi Fonksiyon ile Hesaplanır?

Veri sayısının az olduğu durumlarda manuel olarak da hesaplanabilen ağırlıklı ortalama, veri sayısının çok olduğu durumlarda zamandan tasarruf etmek adına TOPLA.ÇARPIM ve TOPLA formülleri kullanılarak yapılır.

Konu ilgili verilebilecek en anlaşılabilir örnek; bir öğrencinin birbirinden farklı ağırlıklara sahip; final sınavı, ödev ve ara sınavlarda aldığı notlar sonucunda dönem sonundaki not ortalamasının hesaplanmasıdır. 

Excel’de Ağırlıklı Ortalama Örneği – Not Hesabı

Amaç

Öğrencinin yılsonundaki not ortalamasını; sınavların ağırlıklarını göz önüne alarak hesaplamak.

Formül

=TOPLA.ÇARPIM(C1:C7;D1:D7)/TOPLA(C1:C7)

Soru

Bir öğrencinin her biri %5 puanlık ağırlığa sahip iki ödevden, her biri %20 ağırlığa sahip iki ara sınavdan ve %50 ağırlığa sahip bir final sınavından almış olduğu notlar aşağıdaki gibi olsun:

Ağırlıklı Ortalama Formülü

Cevap= 68,25 olacaktır.

Not: İşlem Manuel olarak yapılmak istenirse Her bir not ve ağırlık ayrı ayrı çarpılıp toplanmalı ve toplam ağırlık sayısına bölünmelidir.

Hiç yorum yok