Excel Negatif Sayıları Pozitife Çevirmek - 3 Temel Metot

 


Excel negatif sayıları pozitife çevirmek ya da pozitif bir sayının işaretini değiştirmek için birbirinden farklı pratik komut ve fonksiyonlara sahiptir. Bu yazıda en çok kullanılan 3 temel yöntem anlatılacaktır.

 

1)  MUTLAK (ABS) Fonksiyonu Yardımıyla Negatif Sayıları Pozitife Çevirmek:

Excel MUTLAK formülü, negatif ifadeleri pozitif yapmak için kullanılan bir Excel fonksiyonudur. Pozitif sayıların işareti ya da değeri bu formülün kullanımından etkilenmez.



Yukarıdaki örnekte görüldüğü üzere -3 ve -7 değerleri; 3 ve 7 olarak değiştirilmiş; 4 ve 5 ise formülden etkilenmemiştir.

2) Özel Yapıştır Komutu ile Negatif Sayıları Pozitife Çevirmek:

Özel yapıştır komutu, aslında tek başına detaylıca anlatılması gereken uzun bir konu ancak bu yazıda sadece işaret değiştirme özelliği üzerinde duracağız.

  1. Önce herhangi bir hücreye -1 yazılır.
  2. Daha sonra -1 hücresinin üzerine gelinip Kopyala denir.
  3. İşaret değiştirilmesi istenen aralık seçilir. (Örnekte B3:B7)
  4. Mouse-Sağ-click’e basılır ve özel yapıştır seçilir.
  5. İşlem -> Çarp işaretlenir ve OK tuşuna basılır.


Bu işlem sonunda negatif değerler pozitif, pozitif değerler ise negatif olacaktır.

 

3) Tüm sayıları -1 ile çarparak Negatif Sayıları Pozitife Çevirmek

Sayıların işaretini değiştirmek için kullanılabilecek 3. Yöntem ise işaret değiştirmesi istenen sayıları -1 ile çarpmaktadır. Bir dizideki tüm sayıları -1 ile çarpmak da tıpkı özel yapıştır komutundaki gibi pozitif sayıları negatif; negatifleri de pozitife çevirecektir.

Ancak sadece negatiflerin çarpılması isteniyorsa özel koşul belirtilebilir ya da el ile sadece negatif sayılar çarpılarak işlem tamamlanır.

Hiç yorum yok