EXCEL KAÇINCI FONKSİYONU


EXCEL KAÇINCI FONKSİYONU

Excel’de Bir Hücrenin Satır Numarasını Hesaplama


Formül

Excel içerisinde istediğimiz bir hücrenin satır numarasını bulmak kullanılan formül KAÇINCI (MATCH) fonksiyonudur. KAÇINCI formülü isminde de anlaşılacağı üzere sıra ve konum bildiren bir formüldür. Bu formülü bir değerin sırasını bulabilmek için tek başına ya da eşleştirme yapmak maksadıyla indis gibi başka formüller ile birlikte kullanabiliriz.

Amaç

İstediğimiz bir hücrenin bulunduğu satırın numarasını hesaplamak.

Formülün Açılımı:


=KAÇINCI(ARADIĞIMIZ DEĞERARANACAK ARALIK; 0)



Kaçıncı = Formül ismi

Aradığımız Değer = Satır numarasını hesaplamak istediğimiz hücre

Aranacak Aralık = Satır numarasını hesaplamak istediğimiz hücrenin içerisinde olduğu bölge ya da sütun.


Önemli Noktalar

Ø Kaçıncı formülü direk olarak satır numarası hesaplamaya yarayan bir formül değildir. Kaçıncı formülü, satır numarası öğrenilmek istenen değerin, arama yapılan aralıktaki Sıra No’sunu vermektedir.

Ø Örnek vermek gerekirse; =KAÇINCI(A2;A1:A6;0) Formülünde A2’nin, A1:A6 aralığında kaçıncı sırada olduğunu sorguladığımızda cevabın 2 olduğunu göreceğiz. Ancak A2 değerini A2:A6 arasında arıyor olsaydık, formülün cevabı 1 olarak verdiğini görecektik. Burada dikkat edilmesi gereken husus, satır sırasının doğru hesaplanabilmesi için aralığın 1.satırdan başlatılmasıdır.


KAÇINCI FORMÜLÜ ÖRNEĞİ

Aşağıdaki örnekte Eskişehir kelimesinin hangi satırda olduğunu öğrenmek istiyoruz.

Şekilde de görüleceği üzere arama aralığımız B1:B6’dir ve en baştan başlamıştır. Dolayısıyla satır sırası da olması gerektiği gibi 4 çıkmıştır. Aralık göstermek yerine B:B olacak şekilde bütün B sütununu da seçebilirdik sonuç yine 4 olarak çıkacaktı.




















Söz konusu hesaplamayı VBA makro ile de hesaplayabilirdik. Linke tıklayarak ilgili kod yazımını görebilirsiniz.

Hiç yorum yok