EXCEL’DE TABLOLARIN 10 ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ



EXCEL’DE TABLOLARIN 10 ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ


Tabloları verileri düzenleme ve çözümlemede büyük kolaylıklar sağlayan araçlardır. Bu sayfada Excel tablolarının önemli özelliklerini inceleyeceğiz.
Excel manuel olarak tablo oluşturma imkânı tanıdığı gibi, çok çeşitli özelliklere sahip özellikli tablolar ekleme seçeneğini de kullanıcılarına sunmaktadır. Bu sayfada özellikli* tabloların kullanımını inceleyeceğiz.

1-Boş bir Tablo Oluşturma

Tablomuzu oluşturmadan önceki ilk adımımız yeni bir çalışma sayfası açmak olacaktır. Bunun için kısa yollar sayfasından hatırlayacağımız üzere CTRL + N tuşlarına aynı anda basıyorduk. Sayfamız açıldıktan sonra da CTRL + L kısa yol komutunu giriyoruz ve tablomuz sayfamızda…

Bu komut ile istediğimiz sayıda satır ve sütundan oluşan tabloları çok kolay ve hızlı bir şekilde sayfamıza ekleyebiliriz. Kısa yol komutunu girdiğiniz zaman Şekil-1’de yer alan ekran görüntüsü ile karşılaşmanız gerekmektedir.


Tabloda yer alan Dolar İşaretleri tablonun yerinin sabit olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte istediğimiz kadar satır ve sütun eklemekte serbestiz. Tablomuzun ilk boyutlarını belirleyerek Tamam sekmesine basıyoruz.

2- Dolu bir Tabloyu Biçimlendirme

Önce boş bir tablo formatı oluşturup sonradan içini doldurabileceğimiz gibi önceden bir tablo oluşturup daha sonra biçimsel olarak da düzenleyebiliriz.
Kısa yolumuz yine aynı şekilde CTRL + L, yapmamız gereken sadece daha önceden hazırladığımız tabloyu tamamen seçmek. Bkz. Şekil-2.

Ø Tablom üst bilgi satırı içeriyor: Eğer tablomuzun bir başlığı varsa bu kutucuğu işaretlemeyi unutmuyoruz. Bizim tablomuzun başlıkları tek ve çift sayılar olarak belirlendiği için kutucuğu işaretledik. Tablonuzun başlıklarına henüz karar vermediyseniz bu herhangi bir soruna yol açmayacaktır, tablonuzu oluşturduktan sonra istediğiniz zaman başlıkları değiştirebilirsiniz. Bkz.Şekil-3




Şekil-3’de görüldüğü üzere tablomuz kendi başlıklarımızla oluşmuş vaziyette. Bununla birlikte başlığın üzerine “fare ile sol-click” yaptıktan sonra istediğimiz kelimeyi yazarak başlığımızı istediğimiz zaman değiştirebiliriz.

3- Sayfadaki Tüm Tabloları Kontrol Etme

Sayfanızda birden fazla tablo olduğu durumlarda Excel’de bu tablolara tek bir noktadan ulaşmak mümkündür.


Şekil-4’de yer alan kırmızı ile işaretli kısım bütün tablolarınıza tek bir noktadan ulaşabilmenizi sağlayacaktır.


4-Hücre Dondurmadan Tablo Başlıklarını Takip Edebilme

Manuel olarak tablo hazırladığımız durumlarda veri sayısı arttıkça sütun başlığını kontrol etmek zorlaşacaktır. Manuel olarak oluşturduğumuz tablolarda çok sayıda verinin girildiği durumlarda bildiğiniz üzere hücreleri dondur özelliğini kullanmaktaydık. Ancak Excel tablolarında hücre dondurma zahmetine girmeye de gerek kalmamaktadır. Tablo üzerinde herhangi bir hücreye bastığınızda ilgili sütunun ismi sayfanın en üstünde belirecektir.


5- Formüle İhtiyaç Duymadan Toplama Yapabilme

Excel tablolarının sunduğu bir diğer özellik ise manuel olarak veri girmeden toplama, ortalama alma, standart sapma hesaplama gibi fonksiyonların otomatik olarak yapılabilmesidir.

Tablonun başlığının üzerine gelerek CTRL + SHIFT + T tuşlarına basıyoruz. Fonksiyon sekmesi aşağıda açılmış olacaktır. Buradan ilgili sütunla ilgili her türlü fonksiyon seçilebilir. Bkz. Şekil-6.


Aynı şekilde tasarım menüsünde de otomatik topla kutucuğunu işaretleyerek otomatik formül hesaplama menüsünü tablomuza ekleyebiliriz.

6- Tablo İsmini Değiştirme

Excel’de tablo başlıklarının haricinde bir de tablo isimleri bulunmaktadır. Örneğin, 3. Başlık altında tablo isimlerinin Tablo5 ve Tablo6 olarak yazıldığı görülmektedir.

Bu tablo isimlerini değiştirmek de mümkündür. Önce tablo üzerinde bir hücreyi seçiyoruz daha sonra üst menüde tasarım sekmesine gelerek tablomuzun ismini değiştiriyoruz. Bkz. Şekil-6

7- Otomatik Doldurma


Tabloya yeni bir sütun eklemek için son sütunun yanına gelerek başlığınızın ismini yazmanız yeterlidir. Excel otomatik olarak tabloyu gereken satırda oluşturacaktır. Açmış olduğunuz yeni sütuna bir formül girmek istediğinizde manuel olarak formülü diğer hücrelere kopyalama zahmetine de gerek kalmamaktadır. Excel gereken bütün hücrelere formülünüzü otomatik kopyalayacaktır. Yapmanız gereken tek şey formülünüzü girdikten sonra ENTER tuşuna basmak olacaktır. Bkz. Şekil-7.


8- Formülleri Elle Girmek


Yukarıda kısa yolunu gösterdiğimiz formülleri sayfanın en sonuna gitmeden, başka hücrelere el ile girmek de mümkündür.
Örnek olarak toplama formülünü kullanmak istiyoruz:


= TOPLA ( Tabloİsmi Sütunİsmi ] )


Öncelikle yapmak istediğimiz formülü yazıyoruz. Bu örnekte TOPLA formülünü yazdık. Daha sonra parantez açarak hangi tabloda işlem yapacaksak o tablonun ismini yazıyoruz. Tablo isminden sonra köşeli parantez açıyoruz ve çalışmak istediğimiz sütunu giriyoruz. (Not: Tablo ve sütunun ilk harflerini girdiğimiz zaman Excel zaten otomatik olarak ilgili kelimeyi tamamlayacaktır.)
ENTER tuşuna bastıktan sonra Excel istediğimiz hücrede işlemi yapmış olacaktır.

9- Tablo Tasarımını Değiştirmek

Tablo tasarımlarını değiştirmek için değişiklik istediğimiz tablonun üzerinde herhangi bir hücreye basıyoruz ve üst menüden tasarım sekmesini seçiyoruz.
Bu menü altında istediğimiz renkte ve desende tablo oluşturmak mümkündür. Bunun yanında kısa yol ile yaptığımız otomatik toplam satırını ya da filtreleme özelliğini de buradan açıp kapatmak mümkün. Bkz. Şekil-8.


9- Dilimleyici Ekleme

Dilimleyici menüsüne de tasarım sekmesinden ulaşılmaktadır. Dilimleyici menüsü çok fazla veri ile çalışılan durumlarda istenilen bilgilerin kolayca takip edilebilmesini sağlamaktadır. Menüye tıkladıktan sonra değişken olan sütununuzu belirleyeceksiniz daha sonra dilimleyici fonksiyonu sayfanıza eklenmiş olacaktır.




10- Otomatik Tabloyu Silmek

Otomatik tablolar nasıl silinir? Bazı durumlarda manuel tablolar otomatik tablolardan daha pratik olabilir böyle durumlarda hazırlamış olduğumuz tabloların formatını değiştirip sıradan tablolara geçmek isteyebiliriz.

Şekil-10’da yer alan Aralığa Dönüştür Menüsü tabloları normal aralıklara bir diğer ifadeyle manuel tablolara geçirecektir.



İlerleyen süreçte tekrar otomatik tabloya dönmek istersek eğer tablo içine sokmak istediğimiz hücreleri seçerek CTRL + L ye basmamız yeterlidir.


Hiç yorum yok