Hızlı Excel Öğrenme Stratejileri

Hızlı Excel Öğrenme Stratejileri

Excel Öğrenme Stratejileri-Temelexcel


Excel öğrenmek ve hâkim bir şekilde kullanabilmek her ne kadar göründüğü kadar zor olmasa da biraz emek isteyen bir uğraştır. Neredeyse 30 Yıl önce kullanılmaya başlayan bir programın günümüzde hala geçerli ve en çok kullanılan programlardan biri olması bu programı öğrenmenin gerçekten gerekli olduğunun bir göstergesidir.

Lafı daha fazla uzatmadan Excel öğrenmenizi kolaylaştıracak ipuçlarına geçelim. Bunlardan birincisi ve en önemlisi, ilk sırada yar almaktadır. Diğer iki ipucu ise birinciyi gerçekleştirebilmeniz için size yardımcı olacak araçlardır ve ikinci ve üçüncü sırada yer almaktadırlar.

1-  Öncecilikle bir proje bulun ve bu projeyi geliştirmeye uğraşın: 

İşin en kilit noktası işte burasıdır. Excel bilginizi arttırmak için yapabileceğiniz en etkin yolların başında bir proje üstünde çalışmanız gelmektedir. Bu proje sizin rutin işiniz olduğu gibi hobi ya da kendiniz geliştirmek maksatlı yaptığınız bir çalışma da olabilir. Buradaki amaç Excel bilgilerini kitaptan öğrenip unutmak yerine sürekli bu bilgileri canlı tutmak, uygulamak ve geliştirmektir.

Bu projelerle uğraşırken önünüze bilmediğiniz formüllerkısa yollar ve birtakım zorluklar çıkacaktır. Bu sorunların tek tek üstesinden gelmek ise sizi Excel’de daha profesyonel bir hale getirecektir. Öyle ki bir noktadan sonra artık standart Excel fonksiyonları size yetmeyecek ve Makro öğrenmeye başlamak isteyeceksiniz. Bununla birlikte önünüze çıkan sorunları çözmek için bir de yardımcıya ihtiyacınız olacaktır. Bu bir kurs, kitap ya da süreli yayın olabileceği gibi internet üzerinden edinebileceğiniz notlar ve videolar da olabilir. Bu makalenin konusu internet araçları olduğu için. İkinci ve üçüncü sıraları internet üzerinden erişebileceğiniz materyallere verdim.

2: Sorunları Çözmek için YouTube Videolarını İzlemek
Youtube Vidoları 
YouTube videoları sayesinde gözünüzden kaçan ufak detayları yakalamak ve yapılan bir eylemi gözlemleyerek öğrenmek mümkündür. Ayrıca internette bulamadığınız da bazı konular Youtube’da video olarak yer alabilir. Ancak çok uzun videolarda dikkatinizin dağılması ve bazı anahtar noktaları kaçırmanız da mümkün ya da anlatımlarda anlatan için önemsiz ama dinleyici için önemli olan noktalardan bahsedilmemesi da ayrı bir handikap olabilir.


2-  Sorduğunuz soruları yanıtlamak için Web Taraması yapmak:


Bu üçüncü yol muhtemelen en çok vakit harcayacağınız ancak en çok fayda sağlayacağınız kısım olacaktır. Çünkü Youtube videolarında her konuyu her detayı anlatan bir video bulma olasılığınız çok düşükken internette neredeyse her konu ile ilgili yüzlerce soru ve cevap bulunmaktadır. Bu yüzden aradığınız bir konu ya da detayı bulma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

Projenizin detayı ve karmaşıklığı arttıkça sorduğunuz soruların da maiyeti değişecektir. Örneğin istediğiniz bir kolondan sadece tek sayıları çeken bir indis formülü yazmak istiyorsunuz. Bunu internette bulma olasılığınız Youtube’da bulma olasılığından yüzlerce kat daha fazladır.

Bunun yanında sizin takıldığınız ve çözmeye uğraştığınız bir konuya muhtemelen başka insanlarda takılmış ve büyük bir olasılıkla da forumlara ya da sitelere çözüm için yorum olarak göndermişlerdir. Bu gerçekten büyük bir bilgi hazinesidir.

Hiç yorum yok